Nove prostorije za smeštaj migranata u Preševu

decembar 20 2015 Galerija slika

U toplim prostorijama renovirane hale bivše Duvanske industrije u Preševu, moći će da boravi 650 migranata. Pored prostorija za smeštaj izgrađeni su i toaleti, kabine sa tuševima, kao i toaleti za invalide i prostorije za smeštaj majki sa decom.

Ovaj centar otvorili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna poitanja Aleksandar Vulin i ambasador Norveške Arne Sanes Bjoristal. 

"Migranti ovde tokom zimskih meseci mogu da ostanu koliko god je potrebno. Pored toga, ovde u Preševu, imamo i veće kapacitete, ove kućice, zatim velike zagrejane šatore. Ovo je prva faza, a u drugoj će biti još smeštajnih kapaciteta", rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno na svojoj teritoriji, u zagrejanim prostorijama, može da smesti oko 6.000 migranata dnevno.

Ambasador Norveške Bjoristal prezadovoljan kako je taj novac utrošen kaže: "Srbija treba da bude ponosna na ono što je dosad uradila za migrante i kako je do sada radila sa migrantima. Norveška će uvek da pomogne i veliko je zadovoljstvo što smo danas ovde i što smo uspeli da ovo zajedno ostvarimo", rekao je ambasador.

Izgradnju prostorija za trajniji smeštaj migranata u Preševu pomogla je Kraljevina Norveška. Za pomoć migrantima u Srbiji, Norveška je do sada dala 3,2 miliona evra, a još toliko preko raznih humanitarnih programa.

 

Broj izbeglica neznatno opao

U poslednje dve sedmice kroz centar u Preševu svakog dana prolazilo je između 3.000 i 4.000 migranata, što je dva puta manje u odnosu na period pre mesec dana.

" To su stvari koje ne zavise od nas. Šta je Evropska unija dogovorila sa Turskom i na koji način se njihov sporazum sprovodi je nešto na šta mi ne možemo da utičemo, a on očigledno direktno utiče na broj migranata koji ovde dolaze", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna i za veći priliv izbeglica tokom zime, a za takav slučaj se pripremaju  i rezervni smeštajni kapaciteti.

Ministar Vulin i ambasador Bjornstad su obišli i novi kamp u Miratovačkom polju, na samoj granici sa Makedonijom u kome se obavlja se prva kontrola migranata kada uđu na teritoriju Srbije, a migranti tu dobijaju i prve obroke i medicinsku negu.

Ovaj prilog je urađen u okviru projekta “Foto žurnal – Migrant u Srbiji” koji je podržan od strane Komesarijata za izbeglice i migracije republike Srbije.

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim