Na izlazu iz Srbije

decembar 14 2015 Galerija slika

Autobusi kojima su u Adaševce stigli iz Preševa i Dimitrovgrada, čekaju da se okupi dovoljan broj izbeglica da ih prevezu do železničke stanice u Šidu. U privremenom prihvatnom centru, majke hrane decu, a očevi ih oblače u toplu i suvu odeću, zahvaljujući pomoći Komesarijata za izbeglice, Crvenog Krsta i drugih humanitarnih organizacija.

Timovi Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila animiraju najmlađe, i igrajući se sa njima makar na kratko ih vraćaju u detinjstvo kakvo bi trebalo da imaju, umesto kampova, gladi i umora.

Muhamed iz Sirije zamišljeno posmatra porodice, jer je veći deo svoje izgubio. Do Srbije je putovao, kako kaže, na sve, zamislive i nezamislive načine. Ali, ne gubi nadu.

“Planiram da, kada stignem u Nemačku, nastavim školovanje, želja mi je da radim u prosveti.”

Do tada, treba da pređe dug put. Prvi korak je železnička stanica u Šidu.

U njenoj neposrednoj blizini, u prihvatnom centru otvorenom u novembru - gde takođe mogu da dobiju hranu, vodu i odeću - ima mesta za 100 ljudi koji čekaju voz, a 200 mesta za duži boravak.

Za razliku od Muhameda, ekonomski migranti još ne znaju hoće li moći da nastave put.

Od kada granice legalno mogu da pređu samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, migranti iz drugih azijskih i afričkih zemalja ostali su u prihvatnom centru. Oni ne mogu dalje, ni u Hrvatsku, a preostaje im ili da zatraže azil, ili da se vrate u zemlju u kojoj su prethodno boravili. Retki su slučajevi da zaista zatraže azil, odnosno odu u neki od Centara za azilante, pa se nadležni pribojavaju da će ponovo pokušavati da ilegalno prelaze granice, jer nemaju gde da se vrate.

Dok ne odluče, ostaju u prihvatnom centru u Šidu.

Zaštitnik građana Saša Janković, prilikom posete ovom centru rekao je da su uslovi ispod svakog minimuma i da će uskoro poslati predloge kako da se to što bolje reši.

U Komesarijatu za izbeglice odbacuju ove navode i kažu da sa nestrpljenjem očekuju predloge kako da sa postojećim ljudskim i finansijskim resursima dođu do bolje koordinacije i organizacije posla, i dodaju da poslednjih 8 meseci ulažu nadljudske napore da obezbede dostojan prolaz izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja.

"Na toj ruti, kojom je prošlo do sada više od pola miliona ljudi, među njima hiljade dece, uspeli smo da u ljudskom i bezbednosnom smislu odgovorimo izazovu, za šta nam priznanje odaje Evropska unija i ceo svet", navodi se u saopštenju Komesarijata.

A zbog teških zimskih uslova, Evropska komisija odobrila je 13 miliona evra pomoći Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje izbeglica. Pomoć je namenjena za privremeni smeštaj, hranu, zdravstvene potrebe, vodu i sanitarije. Ovom, dodatnom podrškom, Zapadni Balkan dobio je humanitarnu podršku od ukupno 21,74 miliona evra.

Ovaj prilog je urađen u okviru projekta “Foto žurnal – Migranti u Srbiji” koji je podržan od strane Komesarijata za izbeglice i migracije republike Srbije.

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim