InstaGLAM ili instaŠLJAM

jul 24 2019

Šta li bi rekao veliki Ranko Marinković kada bi bio u prilici da „prošeta“ Instagramom? …

Još šezdesetih godina prošlog veka pisao je u svom „Kiklopu“ o reklamama na platnu postavljenom na visokom krovu velegrada kao fatamorgani čiji glas dolazi s „onoga svijeta“, dok prolaznici uzdignute glave piju naslikanu udobnost blagostanja, omamljeni raskošnom iluzijom svoje večno priželjkivane razmaženosti… sve dok ih ne trgne glas malih stvari: nemoćno zapomaganje slepog prodavca pertli…

Baš tako danas mlade generacije „piju“ sa Instagrama naslikanu udobnost agresivnih reklama, i ne samo to, već i sjaj glamura, sreće, blagostanja i savršenosti izgleda malih i velikih zvezda šou-biznisa, sjaj koji je tako jadno i vidljivo lažan! Vidljivo – za ljude sa razvijenom svešću, iskustvom i elementarnom mudrošću, ali ne i za milione tinejdžera koji žudno ispijaju sadržaje (pogotovu) ove mreže, što ih dovodi čak do depresivnosti (kako rekoše oni koji su odlučili da će iz preventivnih razloga fotošopirane slike ubuduće morati da budu označene)(!).

Kad smo već kod dece, u šetnji ovom mrežom nabasah na sliku plavokose devojčice, spontanu i neupadljivu… Ali, zašto se devojčica zove kao glavni grad Grčke? I zašto slika ima par desetina hiljada lajkova (ili kako se to već kaže na InstagLamu)?! Aha, to je ćerka one pevačice, jedne od najvećih zvezda na mreži, čijim čitavim bićem gospodari čarobna reč GLAMUR, u mozgotrovačkom „kardašijan“ stilu: plastika, šminka, sjaj, novac, sve do vrha univerzuma. (Ako ta osoba nije neinteligentna, a nije – tim gore!)

Pa prirodnost ovog deteta u odnosu na pojavu majke deluje čarobno! No, evo je i na sledećoj (treba reći: svetskoj) fotografiji, gde na nekoj bajkovitoj plaži sevaju duge noge njene savršeno sređene majke, koja kao da sa svojim ćerkama korača ka sigurnoj, glamuroznoj budućnosti!… Nije valjda to budućnost ove simpatične devojčice – ne želim ni da mislim…

Na drugoj strani – jedna „obična“ majka koja je, kako kažu, popularnost stekla zahvaljujući svom malom sinu (koji je, valjda, pretrpeo napad psa – kućnog ljubimca). U poređenju sa profilima pevačica  – starleta, ova žena izgleda kao blagodet od Boga, ali… Njenu objavu u stilu „moj sin pošao u vrtić, prvih dana smo se navikavali…itd“ pročitalo je, ili bar podržalo 20.000 zaludnih ljudi ? O moj bože!

Malo manje zlo od fotošopiranih zvezda su devojke koje prikažu svoj prirodni izgled pre nego što ga šminkanjem dovedu do neprepoznatljivosti; jer taj prirodni izgled služi samo kao reper toga koliko je dobro promeniti ga i pretvoriti u stereotip!

Instagram, naravno, nije jedino mesto gde se ogledaju pomenute negativnosti, samo je nekako najdrastičniji po tome što ima ogroman uticaj na milione pripadnika mlade populacije. Sa druge strane, ne treba negirati njegove dobre strane, recimo to da je savršena platforma za predstavljanje rada fotografa pa i likovnih umetnika, a verujem da je to i bila zamisao pri stvaranju, nažalost, izvitoperena pod pritiskom postulata savremenog doba, žalosnog gubljenja sistema vrednosti.

Piše: Marija Filipović

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim