Nedelja. 05 Jul 2015

protest-u-ei-1

EI Niš proizvodi – tužbe

piše: Zorica Miladinović

U Elektronskoj industriji Niš, koja je „zlatnih“ osamdesetih bila mali grad sa više od 20.000 radnika, danas je „zaposleno“ samo 150 ljudi.

Na uličicama unutar opustelog „EI grada“ skoro da nema ljudi, fabričke hale su uglavnom prazne, a mašine retko rade. Zbog takve situacije preostala šačica zaposlenih pomalo je ljuta na državu, koja je decenijama unazad mirno gledala kako se njeno „čedo“ gasi, a povremeno i sama zdušno doprinosila tome. Ipak, daleko se više ljute jedni na druge. Ni manje zaposlenih, ni većih zavada, reklo bi se.

Upravi odbor EI Niš smenio je prošle sedmice generalnog direktora Miodraga Stamenkovića, ocenjujući da on „više ne može da uživa poverenje“ pošto je „iskazao nedopustivo nedomaćinski odnos prema novčanim sredstvima svih poreskih obveznika“, koja je EI dobijala iz budžeta Srbije na ime restruktuiranja. UO EI navodi da je Stamenković od maja 2008. do novembra 2011. „bez stvarne potrebe i razloga utrošio enormno velika novčana sredstva, i to u svrhe koje nisu u direktnoj funkciji procesa restruktuiranja, oživljavanja proizvodnje i stavljanja u funkciju raspoloživih kapaciteta u EI Niš„. Veliki novac, čiji se iznos ne navodi, posebno je trošio na „dnevnice, službena putovanja, prevoz i reprezentaciju“. UO je za v.d. generalnog direktora imenovao Božidara Petrovića, inače Stamenkovićevog pomoćnika za poslove logistike, koji se nije „proslavio“ ni ranijim poslovnim rezultatima, pošto nekoliko EI preduzeća koje je vodio danas ne rade ili su na izdisaju.

Odluka o Stamenkovićevoj smeni usledila je nakon što je UO EI formirao radnu grupu za ispitivanje njegovog troipogodišnjeg poslovanja, po zahtevu Jedinstvene sindikalne organizacije (JSO), Industrijskog sindikata i Radne grupe za socijalna pitanja EI. Ovi sindikati Stamenkoviću pripisuju niz zloupotreba, dalje obezvređivanje fabričke imovine u Nišu i Beogradu, kao i zaustavljanje projekata koji bi doneli posao i plate preostalim radnicima. Krive ga i za kašnjenje u formiranju Tehnološkog parka „Tehnis“, u koji bi moglo da uđe šest do sedam „najzdravijih“ preduzeća od ukupno tridesetak iz sistema EI. Predstavnici ovih sindikata najavljivali su i da će ukoliko Stamenković ne bude smenjen fizički preuzeti upravnu zgradu EI („Holding korporaciju“), ali i protestovati ispred sedišta Policijske uprave Niš.

Stamenkovićevoj smeni protivio se fabrički ASNS, koji je pretio i štrajkom glađu nekolicine svojih članova ukoliko on ode sa funkcije. Ovaj sindikat smatra da Stamenković nije odgovoran za izuzetno tešku situaciju u EI, već je zaslužan što je za 4.500 nekadašnjih radnika povezan radni staž, a više od 500 radnika otišlo uz „povoljan“ socijalni program od 300 evra po godini staža. Istovremeno, ASNS optužuje čelnika JSO Jovana Jovanovića za navodnu zloupotrebu 870.000 evra dobijenih od prodaje ugostiteljsko-turističkog preduzeća Trem, koje je poslovalo u sastavu EI. Taj sindikat traži da taj novac ne bude isključivo na računu JSO već da se podeli svim bivšim i sadašnjim radnicima EI. Jovanović negira ovakve „manipulacije“, podsećajući da je ASNS već izgubio postupak pred Osnovnim sudom u Nišu pokrenut ovim povodom. On tvrdi da su iz sredstava od prodaje Trema radnici EI pre nekoliko godina već dobili novac kroz jednokratnu novčanu pomoć od po 20.000 dinara. Istovremeno, iz njegovog sindikata stižu optužbe na račun čelnika ASNS da su „opljačkali“ jedno od preduzeća EI, Komponente.

Znalci procenjuju da je pravni epilog ovakvih i drugih optužbi bar jedna krivična prijava ili tužba po glavi radnika EI. ASNS je tužio JSO, članovi JSO su tužili čelnike ASNS, a radnici su tužili svoje fabrike ili EI holding, u potrazi za radnim stažom, sindikalnim „prinadležnostima“ ili platama, koje kasne i po 70 meseci. Među „rekorderima“ u broju prijava je bivši generalni direktor Stamenković. Od početka mandata on „baštini“ 26 krivičnih prijava i tužbi, podnetih zbog navodnih zloupotreba službenog položaja, nenamenskog trošenja sredstava ili falsifikovanja.

- Te krivične prijave protiv Stamenkovića još uvek nemaju bilo kakav epilog. Nekoliko funkcionera Policijske uprave Niš organizovano opstruira postupanje po ovim krivičnim prijavama. Na čelu ove organizovane grupe je Dragan Bradić, pomoćnik načelnika za opšti kriminal PU Niš, a čine je još Nebojša Krstić, šef odeljenja za privredni kriminal PU Niš i Zoran Radisavljević, inspektor za privredni kriminal PU Niš zadužen za EI – tvrdi Radiša Spasić, predsednik Radne grupe za socijalna pitanja EI.

U nastojanju da dobije odgovor na ovakve kritike policijskih funkcionera, kao i da sazna dokle se stiglo u postupanju po prijavama protiv Stamenkovića, naš list je takva pitanja dostavio portparolki PU Niš Lidiji Pavlović. Ona je kazala da su pitanja prosleđena „nadležnima“ i obećala da ćemo dobiti odgovor. Nakon toga, Pavlovićeva se danima nije javljala na mobilni telefon, a njeni saradnici su nas obaveštavali da je „odsutna“ ili je „na sastanku“.

- Ja sam još pre godinu dana dostavio policiji sve materijale i dao izjave u vezi sa navodima u krivičnim prijavama. Od tada nisam dobio nijedan poziv, niti je protiv mene pokrenut bilo kakav sudski postupak. Takođe, u svojoj biografiji nemam nijednu osuđujuću sudsku presudu. Nemam svoj auto, nemam ni vikendicu, na ovo mesto sam došao sa Biroa za zapošljavanje. Trudio sam se da radim u korist EI i verujem da sam postigao rezultate. Ne samo da nisam umanjio imovinu fabrike, već smo uspeli da privatizujemo pet preduzeća od kojih sva rade, a privatne firme koje su došle u EI dobile su značajna sredstva od Ministarstva ekonomije i SIEPA, na osnovu kojih je povećan broj radnika. Uostalom, budimo realni: nikada nije bilo manje mogućnosti za kriminal nego danas, ako ni zbog čega drugog onda zato što je u holdingu malo toga ostalo – kaže generalni direktor Stamenković, negirajući „po stavkama“ optužbe sindikalaca za niz zloupotreba.

Stamenković negira nedomaćinsko poslovanje, navodeći da EI Niš, na ime restruktuiranja, svakog meseca dobija četiri miliona dinara, o čijem se trošenju podnose mesečni izveštaji. Planirana je, kaže, i dodatna racionalizacija, po kojoj bi iz EI trebalo da ode još 70 radnika, uz socijalni program. Negira ličnu odgovornost i za kašnjenje Tehnološkog parka Tehnis. Menadžment EI je, objašnjava, predložio „model“ Tehnološkog parka i dostavio „više od 400.000 kopiranih stranica“ nadležnoj konsultantskoj kući. Agencija za privatizaciju je odobrila „model“, ali se već skoro dve godine čeka stav Radne grupe, u kojoj su predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva nauke i jedan član iz EI. Vlada Srbije donela je odluku o formiranju „Tehnisa“ još sredinom 2009.

Od tada, ali i godinama pre toga, u EI se nije „dogodilo“ išta što bi je „oživelo“. Utisak je da bivši jugoslovenski „gigant elektronike“ oživi samo kada se šačica preostalih radnika združi ili podeli po pitanjima odgovornosti za tešku situaciju. Proizvodnja se danas odvija samo u nekoliko privatizovanih EI firmi, a najživlje je u novopridošlim firmama, koje su tu iznajmile prostor, među kojima je najpoznatiji Yumis, koji proizvodi i pakuje supe, čajeve i puding. Unutar EI prethodnih godina obrele su se i firme za proizvodnju čarapa i najlonskih kesa, a neke od njih gajile su i pečurke.

Kadar G17, koga je smenio DS

- U EI Niš trebalo bi izgraditi Naučno-tehnološki, a ne Tehnološki park. U Naučno-tehnološkom parku mesto bi trebalo da nađu velike kompanije, a studenti bi u njima trebalo da obavljaju praksu. Dobar broj postojećih objekata unutar EI trebalo bi srušiti, pošto su svi veliki investitori uglavnom zainteresovani za grinfild investicije. Svi ti objekti su urbanistički, infrastrukturno i tehnološki zastareli, tako da za njih nije bio zainteresovan nijedan veći investitor koga smo dovodili – kaže Branislav Jovanović, lider G17 plus u Nišu i član Predsedništva URS.

Jedinstvena sindikalna organizacija i Industrijski sindikat EI protestovali su nekoliko puta ispred Direkcije za izgradnju grada, zahtevajući od Branislava Jovanovića Stamenkovićevu smenu, uz obrazloženje da on to „može“ pošto je Stamenković kadar G17 plus. G17 plus i URS nisu se javno usprotivili odluci UO EI o njegovoj smeni. Takvu odluku kritikovao je sam Stamenković, ocenjujući da joj je kumovala „jedna struja“ u niškoj DS i podsećajući da većinu u UO EI čine članovi DS.

 

Podeli
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • RSS

Ostavite komentar

Poslati »