Nedelja. 05 Jul 2015

Otvorena fabrika za reciklažu elektronskog otpada

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorio je danas u Nišu prvu fabriku za reciklažu elektronskog i električnog otpada na jugu Srbije u čiju je izgradnju uloženo oko milion evra.

Fabriku, koja se nalazi u okviru Mašinske industrije Nišu,  otvorilo je preduzeće Jugo impeks EER”, a zaposliće 40 radnika

Ninoslav Milenković, šef ove fabrike kaže da je pogon opremljen najsavremenijim drobilicama i opremom koja će prerađivati sve aparate na struju, belu tehniku, tehničke uređaje i drugo.

- Vršićemo otkup materijala, ali samo organizovanih sakupljača, a ne i pojedinačnih. Životna sredina je potpuno bezbedna jer neće biti spaljivanja materijala, otpadnih voda i slično – kaže Milenković

Ministar Dulić je rekao da se u Evropi po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada, dok se u Srbiji obradi oko 40 grama.

“Sa ovom fabrikom u Nišu dostići ćemo nivo od jednog kilograma po stanovniku, a kada bude izgrađen pogon u Valjevu i pored već ranije otvorene tri fabrike, postoji mogućnost da u Srbiji bude recikliran sav otpad čime bi se dostigao evrospki prosek“, kazao je Dulić.

On je rekao da je cilj Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje da do 2012. godine u toj industriji bude zaposleno 10.000 radnika.

Gradonačelnik MIloš Simonović rekao je da Niš otvaranjem fabrike, kapaciteta od  5.000 tona godišnje postaje jedan od najvećih reciklažnih centara u Srbiji.

Podeli
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • RSS

Ostavite komentar

Poslati »